Za don Kaćunka božje je kraljevstvo otvoreno i ateistima, za Ingrid Antičević-Martinović (SDP) akcija Ženske mreže je neprihvatljiva, a za Mirjanu Petir (HSS ) "neke manjinske skupine uzimaju previše prostora da vrijeđaju većinu", izvešćuje Slobodna Dalmacija.
Opširnije...
OVDJE STE: Naslovnica Iz medija Tužba jer ZET neće oglas 'Bez Boga, bez gospodara'

Izgledi za uspjeh tužbe protiv ZET-a u emisiji "Proces" HRT


Proces, video


biseri
"Unatoč tome što je Hrvatska sekularna država, od 90-ih postoji dobar običaj da se vjerska obilježja ističu u javnim zgradama i državnim uredima. Ne vidim razloga da se to mijenja." - Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora RH

odabrano
Kad se Kaptol već dobro namirio zemaljskim blagom i dobrima, zajedno s onima koji su namirili i njih i sebe, dok su u skladu s prethodnim procesom mase građana, običnih, ostale bez gaća (netko mora) ili će to vrlo skoro, kud ćeš prikladnije nego pozvati na borbu protiv božićnog konzumerizma!

Križarska afera nije tako samo na simboličkoj ravni razotkrila specifičan, misionarski položaj Crkve u Državi – pa bi preciznije bilo reći „položaj Crkve na Državi“ – već i cijelu hrvatsku državu kao malu, blatnjavu palanku u kojoj svjetovne, političke i crkvene elite razgovaraju poput pijanaca i besposličara u kolodvorskoj krčmi, a političke, pravne, teološke i filozofske rasprave o ulozi Crkve u društvu - umjesto na sveučilištima, televizijskim diskusijama, akademiji, časopisima i na Ustavnom sudu – vode se na praznim gajbama piva ispred mjesne samoposluge u Vrpolju.

Veličina slova

komentari
Tužba jer ZET neće oglas 'Bez Boga, bez gospodara' Ispis E-mail
  
Petak, 20. ožujka 2009.

U ZET-u očito postoji tajni odjel moralne policije, jer kako drukčije shvatiti njihovu odluku da zabrane oglas “Bez Boga, bez gospodara” koji im je platila Inicijativa za sekularizam da mjesec dana stoji na trima tramvajima.

Kršenje ljudskih prava

Oglas se “vozio” samo dva dana, od 3. do 5. ožujka, nakon čega je skinut. Inicijativi za sekularizam ZET nije objasnio razloge očite cenzure, tek im je vratio uplaćeni novac. U odjelu za marketing, koji prodaje oglasni prostor na tramvajima, danas nisu željeli ništa komentirati, a Bojana Genov, članica Inicijative za sekularizam, tvrdi da joj je šefica marketinga rekla kako je oglas morala povući jer bi inače izgubila posao.

Večernji list već je pisao o ovom slučaju 7. ožujka. U međuvremenu su iz ZET-a rekli da će oglas ponovno zalijepiti na tramvaje, ali tek ako se izmijeni sadržaj poruke.

– Ako ga ne objave s istovjetnom porukom, tužit ćemo ZET za kršenje ljudskih prava – rekla nam je danas Bojana Genov.

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić tvrdi da razloga za tužbu nema jer, iako je novac bio uplaćen, ugovor nikad nije bio potpisan te stoga nemaju nikakvu obvezu prema oglašivaču. Objasnio je i razloge povlačenja oglasa.

– Poruka tog sadržaja, osobito u korizmeno vrijeme, može se protumačiti kao izravno omalovažavanje moralnih ili vjerskih osjećaja naših sugrađana –  rekao je Jurić.

Koji su stavovi dopušteni

Dodao je da je dopušteno izražavanje samo onih osobnih stavova koji ne omalovažavaju nikoga u religioznom smislu, iako nije uspio objasniti koga točno omalovažava poruka “Bez Boga, bez gospodara”.

– Poruka ne vrijeđa nikoga. Ona je trebala biti samo test javnosti na spremnost poštovanja osobnih stavova građana koji ne vjeruju u Boga. Nakon svega posve je očito da naše društvo još nije spremno prihvatiti pojedince koje ne misle poput većine, kao i to da se Crkva previše upliće u poslove države – tvrdi Genov.


Marko Špoljar, Večernji list 13. 3. 2009.

 


 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Koalicija za sekularizam Template by Ahadesign Powered by Joomla!